Het aantal Bredanaars dat in de knel komt vanwege de hoge energierekening is afgelopen jaar flink gestegen. Deze groep heeft met zogenoemde energiearmoede te maken. Maar er is een klein lichtpuntje voor deze mensen: ze krijgen een deel van hun energierekening vergoed.

Energiearmoede

In Breda kampte in 2022 naar schatting 6,5 procent van de huishoudens met energiearmoede. Hier vallen volgens onderzoeksbureau twee groepen mensen onder: mensen met een laag inkomen in combinatie met een hoge energierekening en mensen met een laag inkomen in combinatie met een huis met een laag energielabel. Het aantal Bredanaars met energiearmoede is gestegen ten opzichte van 2020, toen ging het om 5,4 procent van de huishoudens.

Vergoeding voor de energierekening

Voor deze stadsgenoten is het nog altijd spannend als de energierekening op de mat komt. Dus werd het Tijdelijk Noodfonds Energie in het leven geroepen. Dit is een nieuw initiatief van energiemaatschappijen, Nederlandse SchuldhulpRoute en SchuldenlabNL. Bredanaars met energiearmoede krijgen via dit fonds een deel van hun rekening vergoed.

Voorwaarden van een vergoeding

Voordat je je rijk rekent door deze regeling, is het goed om te checken of je in aanmerking komt voor een vergoeding. De voorwaarden zijn:

  • Je inkomen mag maximaal 200 procent van het sociaal minimum zijn. Dat betekent dat je bruto-inkomen maximaal 2.980 euro is als je alleenstaand bent of 3.794 euro als je samenwoont.
  • Je moet zelf een contract hebben bij een energieleverancier.
  • De energierekening die je moet betalen is hoger dan 10 procent van het (gezamenlijke) bruto-inkomen.

Zo vraag je een vergoeding op je energierekening aan

Gelden deze regels voor jou? Dan is het tijd om de vergoeding aan te vragen! Dat doe je door de app van Tijdelijk Noodfonds Energie te downloaden en vervolgens de digitale formulieren in te vullen. Er wordt onder meer naar je inkomen, energiecontract en gezinssamenstelling gevraagd. Als je klaar bent controleert het fonds of de gegevens juist zijn en worden deze naar je energiemaatschappij doorgestuurd. En… klaar is kees! Je ontvangt vanuit de energiemaatschappij snel bericht hoeveel jij gecompenseerd krijgt.

Andere manieren waardoor Bredanaars geholpen worden

Naast de vergoeding vanuit het fonds, wordt in gemeente Breda meer gedaan om stadsgenoten met energiearmoede tegen te helpen. Denk hierbij aan de energietoeslag die in 2022 werd uitgekeerd. Ook dit jaar kunnen stadsgenoten energietoeslag aanvragen. Bredanaars kunnen vanaf 1 maart 2023 een energiebijdrage aanvragen.

Bron: Indebuurt