Bent u het niet eens met uw huurverhoging per 1 juli 2022? Dan kunt u in bepaalde situaties bezwaar maken. U kunt op de website van de Woonbond zien of de huurverhoging aan alle regels voldoet. Wij adviseren u om ook telefonisch advies in te winnen. U krijgt dan meteen antwoord en weet welke stappen u kunt zetten. Contactgegevens vindt u onderaan dit bericht.

Huurverhoging sociale huurwoning

Uw maandhuur mag per 1 juli 2022 maximaal verhoogd worden met 2,3 % voor kale huren van € 300,– tot € 763,47.

Wanneer kunt u bezwaar maken?

  1. U ontvangt de brief over de huurverhoging pas 1 mei (of later).
  2. In de huurverhogingsbrief staan fouten. Bijvoorbeeld een te hoog percentage, een verkeerde ingangsdatum of een onjuiste kale huurprijs.
  3. De nieuwe huurprijs komt boven de maximale huurprijs te liggen volgens de puntentelling die bij de woning hoort.

Huurverhoging geliberaliseerde huurwoning

Voor 2022 is de maximum huurverhoging 3,3% voor woningen met een huur vanaf € 763,47.

Staat in uw contract dat de huurverhoging meer wordt? Dan geldt dit niet en betaalt u gewoon een huurverhoging van 3,3%.

Achterstallig onderhoud

Bij achterstallig onderhoud of problemen in uw huurwoning mag Laurentius de huur toch verhogen. Bezwaar maken heeft in deze situatie in principe geen zin. U kunt wel huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie. Dat kost voor huurders € 25,–. U krijgt dit bedrag terug als u uw zaak wint. Heeft u een inkomen op bijstandsniveau of ontvangt u huurtoeslag? Dan kunt u vrijstelling voor deze kosten aanvragen. Bel 1400, het informatienummer van de Rijksoverheid. Dit nummer is bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur van maandag tot en met vrijdag. U krijgt dan meteen antwoord en weet u welke vervolgstappen u eventueel moet zetten. U kunt ook een e-mail sturen via het contactformulier op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u al huurverlaging gevraagd bij de Huurcommissie? Dan kunt u WÉL BEZWAAR maken tegen de verhoging in de volgende gevallen: 1. U wacht nog op een uitspraak van de Huurcommissie. 2. De Huurcommissie heeft gezegd dat Laurentius de gebreken moet oplossen, maar dat is nog niet gebeurd. Kijk voor meer informatie op de website van de Huurcommissie.

Hoe kunt u bezwaar maken

Schriftelijk

Stuur Laurentius een brief met de reden(en) van uw bezwaar en blijf de oude huurprijs betalen. Schriftelijk bezwaar maken tegen een huurverhoging die op 1 juli ingaat kan tot en met 30 juni. Uw  bezwaarschrift moet dus vóór 1 juli bij Laurentius zijn.

Geen brief

U kunt ook automatisch bezwaar maken door de oude huur te blijven betalen. Daarna kunnen er drie dingen gebeuren.

  • Kreeg u de huurverhoging via een aangetekende brief? Dan moet Laurentius naar de Huurcommissie om te vragen of de verhoging mag.
  • Kreeg u de huurverhoging niet via een aangetekende brief? En krijgt u ook geen aangetekende herinneringsbrief binnen drie maanden na de datum van de huurverhoging, dus vóór oktober 2022? Dan gaat de huurverhoging niet door.
  • Krijgt u wel een aangetekende herinneringsbrief van Laurentius met de vraag om toch de nieuwe huurprijs te betalen? En krijgt u deze brief binnen drie maanden na de datum van de huurverhoging? Dan moet u op tijd naar de Huurcommissie, anders moet u toch de nieuwe huurprijs betalen. Doe dit binnen vier maanden na de datum van de huurverhoging, dus vóór 1 november 2022.

 

Meer informatie

Huurcommissie

Website: www.huurcommissie.nl/

Tel.: 070 375 42 00

 

Juridisch Loket

Hier vindt u o.a. een voorbeeldbrief om bezwaar tegen de huurverhoging te maken.

Website: www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/huurwoning/bezwaar-huurverhoging/

Tel.: 0900 – 8020 (10 ct per minuut)

 

Rijksoverheid

Website: www.rijksoverheid.nl

Tel.: 1400 (lokaal tarief)

E-mail: via het contactformulier op de website van Rijksoverheid.

 

Woonbond

Huurderskoepel Laurentius is lid van de Woonbond

Website: www.woonbond.nl

Tel. 020-5517755 (Huurderslijn)

Ma t/m do van 10.00 tot 13.00 uur

Daarnaast di van 18.30 tot 20.00 uur